Ons statement

Artikel Follow The Money

Wij hebben kennis genomen van het artikel van Follow The Money (FTM) van 1 juli 2023. Het artikel gaat voornamelijk over de beginperiode van Because We Carry. In 2015/2016 was er sprake van een acute noodsituatie op het eiland Lesbos in Griekenland.

De focus van Because We Carry ligt vanaf de start op het verlenen van essentiële noodhulp in een genadeloze situatie, met het doel mensen op de vlucht basisvoorzieningen te geven, zoals eten, drinken, droge kleding en onderdak. De beginperiode typeert zich door veel kunst- en vliegwerk. Eind 2016 kon Because We Carry orde op zaken stellen en interne bedrijfsstructuren opzetten. In die periode kon de organisatie financiële professionals inhuren en controlerende organen formeren, zoals de Raad van Toezicht. Vanaf 2017 worden onze boekhouding en jaarverslagen verzorgd door gerenommeerde accountantskantoren.
Als ANBI mogen wij niet oppotten, besluiten rondom reserves worden weloverwogen genomen door de Raad van Toezicht, altijd aan de hand van de steeds wisselende situatie. Wij hebben door de jaren heen geen vragen, laat staan onderzoek gehad van de belastingdienst.

Wij herkennen ons niet in het verhaal dat FTM nu brengt. Het is een eenzijdig, tendentieus, framend artikel, dat het werk negeert dat Because We Carry met duizenden vrijwilligers al jaren verricht. FTM doet geen recht aan onze hulporganisatie en de steun die we al acht jaar geven aan mensen op de vlucht.

Wij kennen de roddels van een aantal oud-vrijwilligers en een collega uit de beginperiode. Het beeld dat daarmee wordt gecreëerd is niet representatief voor de jaren erna en de organisatie die wij anno 2023 zijn.

Het is spijtig dat FTM zich door deze personen nu laat souffleren.

Because We Carry staat open voor opbouwende kritiek. De jaarverslagen van alle jaren, zijn voor iedereen gepubliceerd op onze website https://becausewecarry.org/cijfers/. Op basis daarvan gaan we graag met iedereen het gesprek aan.

Wij spreken ons vertrouwen uit in het integere en professionele handelen van het internationale team van toen en nu van Because We Carry in Amsterdam, Lesbos en Athene.  En nadrukkelijk in het handelen van directeur Steffi de Pous.

Karen, Dagmare & Antoinette
Raad van Toezicht, Because We Carry 

Scroll naar boven